Viete, čo vám zaručene spraví náladu? Táto chuťovečka - fajný hovädzí steak s batátovými hranolčekmi, je taká dobrá, že si po nej nielenže oblížete všetky prsty, ale vylížete aj tanier a panvicu a budete sa tešiť na deň, keď si pripravíte tento recept znova.

  • 600 g batátov
    5 PL panenského olivového oleja
    soľ
    niekoľko vetvičiek rozmarínu
    8 šalotiek
    1 PL masla
    1 PL trstinového cukru
    2-3 PL balzamikového octa
    300 ml červeného vína
    mleté čierne korenie
    4 hovädzie steaky (cca 150 g)

Očistené batáty umyjeme, nakrájame na mesiačiky, zmiešame s 3 lyžicami oleja, soľou a rozmarínom, a pečieme na plechu predhriatej rúre pri 200 °C asi 30 až 40 minút.

Šalotky zbavíme suchých častí a rozštvrtíme. Následne ich opečieme na rozpálenom masle, posypeme trochou  cukru a necháme skaramelizovať. Polejeme balzamikovým octom a červeným vínom, uvedieme do varu a necháme zredukovať. Ochutíme soľou a čiernym korením.

Steaky poriadne osušíme, ochutíme soľou a čiernym korením a pečieme na zvyšnom rozpálenom oleji z každej strany 3 až 5 minút. Steaky podávame s hranolčekmi a šalotkou.

 

Dobrú chuť!