Utopenci
Tradičná pochúťka, ktorá neodmysliteľne patrí k českým a slovenským kuchyniam. Naši Utopenci sú z prvotriednych špekáčikov od slovenských dodávateľov ( mäsovýroba pečovská alebo K&T mäso ) bez pridaných umelých prísad a bez akýchkoľvek konzervantov. Vyrobené našimi rukami. Kto by nepoznal utopencov? Nakladaní utopenci patria medzi najznámejšie a najobľúbenejšie pochúťky studenej kuchyne v Čechách a na Slovensku. Ide o jednoduché, no chuťovo intenzívne jedlo, ktoré sa podáva najčastejšie ako pochúťka k pivu. Ich popularita siaha do obdobia po druhej svetovej vojne a odvtedy sa stali neodmysliteľnou súčasťou pohostinstiev a domácich kuchyní. Pôvod a zaujímavosti Pomenovanie "utopenci" (doslova "utopenci" = "utopenci") vzniklo podľa legendy o krčmárovi menom Šamaj, ktorý vymyslel tento recept a neskôr sa utopil, čo dalo pochúťke ironický nádych. Práve vďaka svojmu netradičnému menu si utopenci rýchlo získali popularitu. Typický recept zahŕňa nakladané špekáčiky, ktoré sa krájajú na štvrťky či polovice alebo krížom na rez a ukladajú sa do nálevu z octu, vody, cibule, korenia a niekedy aj chilli. Po naložení sa nechajú odležať v chladnom prostredí aspoň 3 dni, no najlepšie chutia po 5 až 7 dňoch. Z čoho sa skladá kvalitný utopenec? Špekáčiky – kvalitné, s vysokým podielom mäsa Cibuľový základ – často sa pridáva aj cesnak, paprika alebo feferónky Nálev – voda, ocot, cukor, soľ, bobkový list, čierne a nové korenie Niektorí pridávajú aj mrkvu, horčicové semienka alebo uhorky pre inú chuť a textúru. Utopenci dnes Dnes si môžete utopencov kúpiť napríklad u nás v bistrách. Pripravení sú s láskou, trpezlivosťou a úplne bez konzervantov. Utopenci sú ideálnym pohostením na oslavy, posedenia s priateľmi alebo ako rýchla pochúťka do pivnice. Utopenci nie sú len jedlom – sú kúskom histórie a symbolom poctivej domácej kuchyne. Svojou jednoduchosťou, ale aj prekvapivou chuťovou hľbkou si udržali popularitu naprieč generáciami. Ak ste ich ešte neskúsili, je najvyšší čas dať šancu tejto legendárnej pochúťke k pivu. A vy? Robievate si vlastných utopencov doma alebo ste už ochutnali tých našich? Chutili?